4 Haziran 2011 Cumartesi

Finalde Yirmi Altı Yıl Sonra Ezeli Rekabet




Galatasaray Cafe Crown ve Fenerbahçe Ülker arasındaki 2011 Beko Basketbol Ligi playoff final serisi, iki ezeli rakibi 26 yıl sonra ilk kez finalde karşı karşıya getirecek. Yirmi altı yıl önceki seride Galatasaray, Fenerbahçe’yi üç maç sonunda 2-1’lik üstünlükle elemişti…

1985: Galatasaray - Fenerbahçe
Galatasaray ve Fenerbahçe arasında 1985 senesinde gerçekleşen eşleşme, Beşiktaş’ın 1974-75 sezonundaki şampiyonluğunun ardından gelişen süreçte zirvede yer alan müessese takımlarının bulunmadığı ilk final serisi olacaktı. Beşiktaş’ı takip eden dört senedeki dokuz şampiyonluk, Eczacıbaşı (6) ve Efes Pilsen (3) arasında paylaşılmıştı.

Galatasaray, 1981-82 sezonunun başındaki yabancı akımının ardından kadrosuna bir Amerikalı dâhil etmişti. Hem de NBA’den, Utah Jazz’den. Bu, o dönem için olağanüstü bir gelişmeydi. NBA’den bir oyuncu Türkiye’ye geliyordu. Ve Eczacıbaşı veya Efes Pilsen gibi büyük bütçeli dev müessese takımlarına değil, altyapısından çıkardığı gençlerle var olabilmeye çalışan Galatasaray gibi bir kulüp takımına. Heyecan vericiydi.

Paul Dawkins, Northern Illinois’da yerel bir kahramandı. Saginaw High School’dan double-double ortalamaları ile mezun olmuş ve o bölgenin en iyi şutörlerinden biri olarak 1975 senesinde Northern Illinois’a geçmişti. NCAA’deki dört senelik performansıyla adının daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan Dawkins, üniversite kariyeri boyunca Northern Illinios’da yedi ayrı kategorinin lideri olmayı başaracaktı. Dördüncü senesinde maç başına 26,7 sayı ortalaması yakalamıştı. Sekiz defa 30 sayı barajını aştığı sezonda 28 Şubat 1979 günü oynanan ve uzatma sonucunda takımının 102-100 kazandığı maçı 47 sayı ile noktalayarak 1967-68 sezonundan o yana bu seviyeye ulaşan ilk Northern Illinios oyuncusu oluyordu.

Paul Dawkins İsimli Bir Efsane
Bir sezonda en çok sayı (695), toplam sayı (1749), bir sezonda en çok saha içi isabet sayısı (291) ve toplam saha içi isabet sayısı (751), Dawkins’in kırdığı diğer Northern Illinois rekorlarıydı. 1979 yılında ise Utah Jazz için oynamaya başlayacaktı. Jazz organizasyonunun Utah’taki ilk senesinde Pete Maravich, Adrian Dantley ve Bernard King gibi yıldızlarla dolu kadroda 57 maça çıkma başarı gösteren Paul Dawkins, Portland Trail Blazers karşısında bir devrede 30 sayı atarak o dönem için Utah Jazz rekorunu kırmayı başarmıştı. NCAA kariyeri sonrasında, Huskies taraftarları tarafından kendisine “Doctor D” unvanı verilen Dawkins’in transferi, tüm bu nedenlerden dolayı çok önemliydi.

On Altı Yıl Sonra Gelen Şampiyonluk
Dawkins, efsane hâline dönüştüğü ülkemizdeki dördüncü sezonunda Türk vatandaşı olmuştu. Galatasaray, elemeli Playoff sisteminin uygulanacağı iki sezona 110-55’lik A. Hisarı galibiyeti ile başlıyordu. Devam eden üç haftalık sekansta kaybedilen üç maç, büyük resimde kaçırılan bir şeyin olmadığını gösterecekti. Güney Sanayi’den alınan Michael Scearce, Galatasaray adına Paul Dawkins ile birlikte durdurulamaz bir hücum gücü hâline geliyordu.

Normal sezon sona erdiğinde Galatasaray, Fenerbahçe’nin üç puan arkasında iki basamaktaydı. Çeyrek finaldeki rakibi de Tofaş’tı. 97-78 kazanılan ilk maçta Dawkins (32 sayı) ve Scearce (22 sayı) toplamda 54 sayı ile galibiyette önemli pay sahibi olurken; ikinci maçı da 67-66 alan takımımız, yarı finale yükseliyordu. Bu turdaki rakip, normal sezonu üçüncü sırada bitiren Çukurova’ydı. Galatasaray, 94-80 ve 78-70 ile üst tura çıktı.

1984-85 Sezonu Şampiyonu Galatasaray
Takımımız, playoff final serisinde ise karşısına Fenerbahçe’yi aldı. 29 Mart 1985 günü 89-83 kazanan Galatasaray, serinin ikinci maçını 90-83 kaybetti. Ama bu durum, çifte zaferi engelleyemedi. 2 Nisan 1985 günü 74-68 ile kazanılan Türkiye Şampiyonluğu ve hemen ardından 6 Nisan 1985 günü 85-84 sona eren Cumhurbaşkanlığı Kupası Final maçı, Galatasaray Basketbolu’nun en heyecan verici haftalarından birinin yaşanmasını sağladı.

Ligdeki final serisinin son maçında 40’ar dakika sahada kalan iki sporcumuzdan Michaelle Scearce 21 sayı ve 16 ribaund, Paul Dawkins ise 14 sayı ve 9 ribaund ile oynuyordu.

Galatasaray’ın çifte kupayla tamamladığı sezonun kadrosunda şu oyuncular yer alıyordu: Turgay Demirel, Paul Dawkins, Michaelle Scearce, Nihat İziç, Mehmet Baç, Remzi Dilli, Mehmet Altıoklar, Okan Gedik, Cihat Levent, Mehmet Şenova. Antrenör: Nur Germen.